Er zijn veel verschillende materialen om jouw vloer te isoleren. Je kunt kiezen voor wol, EPS, TONZON en pur vloerisolatie. Maar hoe weet je welk materiaal het juiste is? Om daar antwoorden op te vinden, kijken we naar het gebruik van purschuim. Je komt er hier achter wat het is, wat pur met je gezondheid doet en of Stark dit materiaal gebruikt.
Wat is pur?
Polyurethaan (of afgekort pur) is een kunststof hardschuim die men veel gebruikt voor isoleren. Pur gebruik je dus onder meer voor vloerisolatie, muren en zowel hellende als platte daken. Met het blote oog herken je het aan de grote, gele blokken of gespoten massa die je in geĆÆsoleerde ruimtes vindt.
Wanneer je voor vloerisolatie pur gebruikt, kun je dit op verschillende manieren aanbrengen. De bekendste varianten zijn pur-isolatieplaten en gespoten purschuim. De platen isoleren beter dan gespoten schuim en zijn in verschillende maten beschikbaar.
Daar staat tegenover dat purschuim flexibeler is en dus ook handiger is voor kleine kieren en spleten. Als schuim heeft pur bij vloerisolatie ook als voordeel dat je geen extra uitvullaag nodig hebt voor bij de leidingen.
Pur en gezondheid
Veel mensen twijfelen aan het gebruik van pur voor vloerisolatie, vanwege hun gezondheid. Dit is niet zonder reden. In juli van dit jaar kreeg RTL Nieuws namelijk een rapport in handen, waaruit bleek dat deskundigen het gebruik hiervan willen inperken. Normaal gebruikt men pur veel in fabrieken, onder gecontroleerde omstandigheden. Wanneer je dit in huizen met spuiten foutief aanbrengt, kun je van pur gezondheidsklachten krijgen. Voorbeelden hiervan zijn irritatie bij de ogen tot benauwdheid.
Daarnaast kwam de Gezondheidsraad in 2020 met een advies over pur en gezondheid. Daarin staat dat het risico op klachten minimaal is als bedrijven pur volgens de richtlijnen aanbrengen. Kies je wel voor pur, zorg er dan voor dat je op het moment van aanbrengen niet in huis bent. Het risico bestaat namelijk dat je je lichaam blootstelt aan giftige stoffen. Vandaar dat bij bijvoorbeeld pur alleen wordt aangebracht als het personeel beschermende kleding draagt.
Ook voor het milieu is pur niet de ideale keuze. Naast de chemische stoffen (isocyanaten) die bij het aanbrengen vrijkomen, kost de productie van dit materiaal veel energie. Hoewel het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) pur als duurzaam ziet, zijn er veel schaarse grondstoffen nodig om pur voor onder meer vloerisolatie te maken. Daar komt bij dat pur bij chemisch afval terecht komt als de levensduur erop zit.
Verschil tussen pur vloerisolatie en TONZON
Bij Stark gebruiken we bij vloerisolatie geen pur, maar TONZON. Dit is een leverancier van thermoskussens, die door hun reflecterende folie zeer effectief zijn. Zo verliest jouw woning weinig warmte en bespaar je ook nog eens meer energie.
Wat betreft de isolatiewaarde heeft TONZON ook een streepje voor op pur. Deze waarde is ook bekend als R-waarde, Rd of Rc. Waar deze waarde bij TONZON Rc=5,0MĀ²K/W is, kom je bij pur uit op Rc=3,5MĀ²K/W. Kortom, de isolatiewaarde bij TONZON is een stuk hoger.
Voor het milieu heeft TONZON ook voordelen ten opzichte van pur. Zo heeft TONZON een DUBO-keurmerk, wat betekent dat hun thermoskussens veel minder belastend zijn voor het milieu in vergelijking met de alternatieven. Ook hebben ze een levensduur van tot wel 40 jaar.
Ook zorgt TONZON vloerisolatie er ten opzichte van pur voor dat de temperatuur van de kamer gelijk blijft aan die van de meubels. Zo voorkom je dat er bij koudere plekken vocht ontstaat en vermijd je schimmel en huisstofmijt.
Wil je meer over deze leverancier weten? Lees dan hier meer over het gebruik en de voordelen van TONZON vloerisolatie.
Kies jij bij vloerisolatie voor TONZON? Stark is officieel partner van deze leverancier en heeft al meer dan 200 projecten succesvolle afgerond. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op!