Wanneer je jouw vloer laat isoleren, zijn er veel dingen om rekening mee te houden. Je wilt natuurlijk dat de warmte in huis blijft en dat de kosten zo laag mogelijk blijven, maar het milieu speelt ook een grote rol. Daarom kijken we hier wat de voordelen van duurzame vloerisolatie zijn en welk materiaal je het beste hiervoor kunt gebruiken.
Voordelen milieuvriendelijke vloerisolatie
Het isoleren van je vloer brengt enkele grote voordelen voor het milieu met zich mee. De belangrijkste hiervan is het verder beperken van je stookkosten. Wanneer je materialen gebruikt die duurzame vloerisolatie bevorderen, blijft de warmte veel beter in jouw eigen huis bewaard. Dit zorgt er vervolgens voor dat jouw warmtepomp minder energie en brandstoffen hoeft te leveren om jouw woning op dezelfde temperatuur te houden. Bijkomend voordeel is hierbij de lagere energierekening die je aan het eind van het jaar krijgt.
Een ander belangrijk voordeel is de manier waarop men isolatiemateriaal produceert. Voor materialen als pur en pir zijn er veel grondstoffen die niet alleen door het opwekken van schaarse grondstoffen ontstaan, maar na het gebruik eindigen deze materialen ook nog eens bij het chemisch afval.
Kies je dus voor duurzame vloerisolatie, dan is het goed om naar het circulair bouwen te kijken. Met andere woorden: hoe ziet het proces er van productie tot de afvalverwerking eruit? Pur en pir hebben bijvoorbeeld niet alleen een lagere isolatiewaarde hebben, maar de productie ervan is ook minder milieuvriendelijk. Kies je voor een materiaal als TONZON, dan is dat niet het geval.
Duurzame vloerisolatie: de beste materialen
Het is nu de grote vraag welke materialen het meest bijdragen aan een milieuvriendelijke vloerisolatie. Om hier antwoord op te krijgen, is het goed om per materiaal te kijken naar de Lambdawaarde. Dit is een waarde die aangeeft hoeveel warmte een materiaal doorlaat. De waarde staat los van de dikte waarmee je een materiaal aanbrengt.
De Lambdawaarde krijgt je te zien als W/mK. Dit staat voor Watt per meter Kelvin. Hoe dichter deze waarde bij de nul komt, hoe minder warmte het materiaal doorlaat. Men gebruikt de Lambdawaarde ook om de R-waarde te berekenen. Deze waarde geeft aan hoe goed een materiaal isoleert. Hier vind je meer informatie over bij onze blog over pur vloerisolatie.
Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte materialen om je vloer te isoleren. Zo weet je precies welk materiaal je het beste kunt gebruiken voor duurzame vloerisolatie.
Materiaal voor isolatie | Lambdawaarde |
Purschuim | 0,030 W/mK |
Glaswoldekens en/of -platen | 0,032 W/mK |
EPS-platen | 0,040 W/mK |
Met de thermoskussen van TONZON is er geen sprake van een Lambdawaarde. Dit komt doordat dit materiaal met reflecterende folie werkt. Deze folie heeft als effect dat er weinig warmte verloren gaat. Op deze manier bespaar je veel energie en heb je meer comfort in je huis.
Bij Stark Vloerisolatie gebruiken we TONZON en dat is niet alleen vanwege de voordelen voor het milieu. Je bespaart namelijk tot 40% aan stookkosten en deze kussens gaan ook voor enkele tientallen jaren mee!
Wil jij ook een warm huis met de thermoskussens van TONZON? Neem dan contact met ons op.